Jagodniki
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • mleko - 0.5 litrów
  • żółtko - 6 sztuk
  • drożdże - 10 dekagramów
  • cukier - 8 łyżek
  • jagody - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć zaląć połową szklanki ciepłego mleka łyżką cukru i łyżką mąki delikatnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 15 minut.
  2. do miski wsypać mąkę wymieszać z cukrem dodać żółtka i ciepłe mleko wyrabiać ciasto do uzyskania pęcherzyków(można robić to mikserem łopatkami do drożdżowego)
  3. Na koniec dodać roztopioną Kasie i wszystko raz jeszcze wyrobić do uzyskania gładkiej lśniącej masy!
  4. Odstawić do wyrośnięcia ok 1h powinno podwoić swoja objętość. w tym czasie przygotować jagody zasypując je cukrem wg uznania.
  5. Formować bułeczki nadziewając je jagodami i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.odstawić do ponownego wyrośnięcia!
  6. Wkładać do nagrzanego piekarnika