Jagodowa rozkosz
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • cukier - 1.5 szklanek
  • jajko - 5 sztuk
  • gęsta śmietana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • mąka kukurydziana - 2 łyżki
  • jagody

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z 0,5 szklanki cukru na puch.
  2. Następnie stopniowo dodawać mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka.
  3. Na koniec dodać śmietanę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć na natłuszczoną blaszkę.
  5. Na wierzch ułożyć jagody.
  6. Na jagody wyłożyć ubitą pianę z 5 białek delikatnie wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i mąką kukurydzianą.
  7. Ciasto piec ok. 1 godziny w 180 st. C.
  8. Po upieczeniu można posypać cukrem-pudrem.