Jagodowa szarlotka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka krupczatka - 3 szklanki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • żółtko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • śmietana - 2 łyżki
  • nadzienie
  • jagody - 0.5 litrów
  • cukier - 1 szklanka
  • wiórki kokosowe - 10 dekagramów
  • białko - 4 sztuki
  • cukier - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię siekamy na stolnicy razem z mąką.
  2. Dodajemy resztę składników.
  3. Zarabiamy ciasto i dzielimy je na 2 części.
  4. Jedną z nich przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, a drugą część schładzamy w lodówce.
  5. Jagody myjemy, osączamy i surowe wykładamy na ciasto.
  6. Na owoce wylewamy pianę ubitą z cukrem i kokosem.
  7. Na pianę ścieramy na tarce ciasto z lodówki.