Jagodowo – wiśniowa pychotka
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • olej - 4 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • wiśnie - 25 dekagramów
  • jagody - 25 dekagramów
  • cukier puder do oprószenia - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1.  Najpierw oddzielamy żółtka od białek.
  2. Ubijamy białka, a w międzyczasie rozpuszczamy Kasię na wolnym ogniu i drylujemy wiśnie.
  3. Do ubitej piany dodajemy szklankę cukru i żółtka. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Następnie wlewamy do masy przestudzoną Kasię oraz olej i chwilę razem miksujemy.
  5. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  6. Teraz ciasto jest gotowe do pieczenia.
  7. Wlewamy je do wysmarowanej Kasią blaszki.
  8. Na wierzchu układamy umyte owoce i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika.
  9. Ciasto pieczemy około 45 minut. Gotowe :). Teraz zostaje tylko posypać cukrem pudrem i skosztować. Mniam… i smacznego :)