Jagodowy sernik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

61

695 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

702 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1862 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

kruchy spód:

400 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

90 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

masa serowa:

500 gramów

90 gramów

3 sztuki

3 łyżki

20 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Mąkę, cukier, cukier puder, proszek do pieczenia kakao, jajo i Kasię zagnieść. Ciasto zawinąć w folie i włożyć na 20 minut do lodówki. Masa serowa: Kasię ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy po jednym żółtku, zanim dodamy kolejne żółtko poprzednie musi być dokładnie roztarte.

Jagodowy sernik - Krok 1

Krok 2

Z białek ubijamy pianę.

Jagodowy sernik - Krok 2

Krok 3

Do masy margarynowej dodajemy ser, pianę z białek i budyń.

Jagodowy sernik - Krok 3

Krok 4

Formę tartową o średnicy 30cm posmarować Kasią i wysypać bułka tartą, wyłożyć ciastem.

Jagodowy sernik - Krok 4

Krok 5

Nałożyć masę serową na ciasto wysypać jagody. Piec około 1godziny.

Jagodowy sernik - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Beata Ulewinska

    Beata Ulewinska

    są dwie margaryny I budyń też jest na dole

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Zarzycka

    Elżbieta Zarzycka

    a buduniu rownież w przepisie nie ma

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Zarzycka

    Elżbieta Zarzycka

    nie dokłady przepis!!!! w składnikach tylko raz podana jest margaryna natomiast w przepisie widnieje 2 razy czyli ci??????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva Ki

    Eva Ki

    Gosia bo Ty potrafisz <3 "nie bądź piernik, zrób nam sernik"

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagodowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagodowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagodowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagodowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagodowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagodowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagodowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jagodowy sernikJagodowy sernik

Chcesz przyrządzić apetyczne ciasto na bazie sezonowych owoców? Koniecznie zainspiruj się naszym przepisem na jagodowy sernik. Do przygotowania spodu wykorzystaj: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru, jajko oraz kostkę do pieczenia. Z wymienionych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na kilkanaście minut do schłodzenia. Następnie z białek ubij pianę, którą potem dodasz do masy margarynowej, razem z serem i budyniem. Do upieczenia jagodowego sernika wykorzystaj formę do tart – zanim wyłożysz do niej ciasto, posmaruj ją dokładnie margaryną i wysyp bułką tartą. Na ciasto przełóż masę serową, na koniec obficie posypując ją jagodami. Piecz przez około godzinę. Podany przepis możesz nieco zmodyfikować, używając innych owoców – na następną okazję przygotuj np. sernik porzeczkowy, malinowy lub wiśniowy. Podawaj go z mrożoną herbatą owocową. Mamy nadzieję, że pieczenie ciast razem z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Korzystaj z sezonowych owoców, tworząc pyszne kombinacje smakowe!