Jagodowy sernik
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 170 °C
  • Tortownica Ø 24

Składniki:

    kruchy spód
  • mąka tortowa - 400 gramów
  • kakao - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 90 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • masa serowa
  • zmielony twaróg - 500 gramów
  • cukier puder - 90 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • budyń waniliowy - 3 łyżki
  • jagody - 20 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Mąkę, cukier, cukier puder, proszek do pieczenia kakao, jajo i Kasię zagnieść. Ciasto zawinąć w folie i włożyć na 20 minut do lodówki. Masa serowa: Kasię ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy po jednym żółtku, zanim dodamy kolejne żółtko poprzednie musi być dokładnie roztarte.
  2. Z białek ubijamy pianę.
  3. Do masy margarynowej dodajemy ser, pianę z białek i budyń.
  4. Formę tartową o średnicy 30cm posmarować Kasią i wysypać bułka tartą, wyłożyć ciastem.
  5. Nałożyć masę serową na ciasto wysypać jagody. Piec około 1godziny.