JAGODZIANKI Z BIAŁYM SEREM
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180ºC °C

Składniki:

  • letnie mleko - 300 mililitrów
  • cukier - 100 gramów
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • jajko - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 560 gramów
  • drożdże suche - 10 gramów
  • twaróg tłusty - 400 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • żółtko - 2 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 5 łyżek
  • jagody - 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do letniego mleka dodać Kasię, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.
  2. Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników.
  3. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
  4. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, rozwałkować na duży kwadrat, około 45 x 45 cm.
  5. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować Kasią, wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów.
  7. Obie części posmarować masą z białego sera, posypać jagodami.
  8. Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 8 - 10 części (w sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).
  9. Bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).