Jaja z łososiem i oliwkami

Składniki:

  • łosoś - 3 plastry
  • pieprz
  • śmietana - 2 łyżki
  • tymianek
  • sól
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • jajka - 12 sztuk
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • estragon
  • oliwki - 12 sztuk
  • cykoria - 12 sztuk
  • majonez - 4 łyżki
  • papryka marynowana - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo obierz i przekrój wzdłuż na połowy.
  2. Listki cykorii umyj i osusz. 12 z nich cienko posmaruj majonezem. Na każdym posmarowanym listku połóż połówkę jaja.
  3. W żółtka wciśnij po oliwce.
  4. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
  5. Jajka z oliwkami posyp papryką i szczypiorkiem. Udekoruj pozostałymi listkami cykorii.
  6. Plastry łososia przekrój na połowy, po czym owiń nimi pozostałe połówki jaj w taki sposób, aby częściowo było je widać.
  7. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Przypraw ziołami, solą i pieprzem.
  8. Na łososiu połóż po łyżce sosu i po małej gałązce kopru. Udekoruj kawałkami cytryny.