Jaja zapiekane z groszkiem pod jogurtową kołderką
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jaja - 4 sztuki
  • groszek - 100 gramów
  • wędlina - 4 plastry
  • mała czerwona cebula - 1 sztuka
  • masło - 2 łyżki
  • gęsty jogurt grecki - 4 łyżki
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną wędlinę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy do miski. Dodajemy odsączony z zalewy groszek, mieszamy i rozdzielamy do kokilek. Do każdej porcji wrzucamy po pół łyżki masła. Następnie ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtek wbijamy jaja. Doprawiamy solą i pieprzem, mini kostką pietruszkową. Na wierzch wylewamy masę przygotowaną z wymieszanych żóltego sera i jogurtu. Zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.