Jajecznica po wiejsku

Składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • kiełbasa lub boczek - 100 gramów
  • leśne grzyby (lub pieczarki) - 50 gramów
  • cebula mała - 1 sztuka
  • masło lub margaryna - 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie umyj i odsącz, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę, kiełbasę i boczek pokrój na drobne kawałki.
  2. Do garnka wlej wodę, wsyp sól i włóż grzyby, po czym duś do momentu, gdy staną się miękkie.
  3. Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim cebulę, kiełbasę oraz boczek.* Następnie dołóż grzyby.
  4. Do dużej miski wbij jajka, dopraw przyprawą Delikat, po czym ubij.
  5. Gotowe jajka wlej na patelnię i mieszaj. Jajecznicę podawaj z grubymi pajdami chleba. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.