Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami
  • 20 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    na jajecznicę
  • jajka, rozmiar L - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • słodka papryka - 0.25 łyżeczek
  • wybrane kiełki - 2 łyżki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 0.25 łyżeczek
  • na chrupiące tosty
  • pumpernikiel - 2 sztuki
  • musztarda miodowa - 1 łyżeczka
  • na sałatkę warzywną
  • ogórek kwaszony - 60 gramów
  • pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
  • mała marchewka - 40 gramów
  • czerwona cebula - 26 gramów
  • olej rzepakowy - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • czarny pieprz - 0.25 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sałatkę. Ogórka pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidorki przekrój na pół lub na ćwiartki. Wszystkie składniki połącz. Polej olejem. Wymieszaj i dopraw czarnym pieprzem.
  2. Przygotuj tosty. Pumpernikiel przekrój na trójkąty. Posmaruj musztardą miodową. Zapiecz. Jajecznicę wyłóż na tosty. Udekoruj kiełkami.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni. Jajka roztrzep ze słodką papryką i przyprawą uniwersalną Delikat. Usmaż.Podawaj z sałatką warzywną.