Jajka faszerowane awokado
  • 25 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 2 łyżki
  • nieduże awokado - 1 sztuka
  • kiełbasa chorizo - 6 plastrów
  • papryczka chilli - 0.25 sztuk
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • sok z połowy limonki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Następnie obierz ostrożnie ze skorupek, przekrój na połówki i wydrąż żółtka. Te natomiast rozetrzyj widelcem na miazgę. Chili posiekaj w drobną kosteczkę.
  2. Chorizo pokrój w cienkie paseczki i usmaż ma rozgrzanej patelni na chrupko. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Awokado przekrój na dwie połówki używając ostrego noża – obróć je w dłoni i rozłącz. Nóż wbij ostrożnie w pestkę owocu, przekręć lekko i wyjmij ją. Miąższ wydrąż stołową łyżką i pokrój w drobną kostkę.
  4. Majonez przełóż do miseczki, wymieszaj z roztartymi żółtkami, sokiem z limonki, chilli, awokado i pokrojoną drobno kolendrą (kilka listków pozostaw do dekoracji).
  5. Gotowy farsz nałóż do połówek wydrążonych jajek. Wierzch jajek posyp paseczkami chrupiącego chorizo i udekoruj pozostałymi listkami kolendry. Najlepiej podawaj schłodzone.