Jajka faszerowane szczypiorkiem z sałatą masłową, pieczonym burakiem i kiełkami soczewicy z chlebem pytlowym
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • jajka - 8 sztuk
  • szczypiorek - 8 łyżeczek
  • majonez - 4 łyżeczki
  • chrzan tarty - 2 łyżeczki
  • Flora ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1 - 4 łyżeczki
  • sałata masłowa - 16 listki
  • mały burak - 8 sztuk
  • kiełki soczewicy - 4 łyżki
  • ocet jabłkowy - 4 łyżeczki
  • kromka chleba żytniego pytlowego - 8 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umyj, ugotuj na twardo i pozostaw do wystygnięcia. Następnie obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij z nich żółtka. Żółtka zetrzyj na tarce o małych oczkach, a potem utrzyj z majonezem, chrzanem i Florą ProActiv Zdrowe Serce z Witaminą D. Umyj i posiekaj szczypiorek, dodaj do masy z żółtek i dokładnie wymieszaj. Nałóż masę do białek.
  2. Buraki umyj, usuń korzonki. Bez obierania ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz pod przykryciem w temperaturze 180°C, aż będą miękkie. Po wystygnięciu obierz ze skórki, pokrój w plasterki i pokrop octem jabłkowym.
  3. Umyj i osusz sałatę i kiełki soczewicy. Liście sałaty rozłóż na talerzu. Na liściach ułóż połówki jajek i plasterki buraka. Posyp kiełkami.
  4. Chleb podpiecz w tosterze. Każdą kromkę przekrój ukośnie, żeby powstały trójkąty.