Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jaja z wolnego wybiegu - 6 sztuk
  • Cebula z USA Knorr - 2 łyżki
  • pieczarki - 200 gramów
  • olej do smażenia - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 0.5 łyżeczek
  • szpinak świeży - 80 gramów
  • bułka tarta - 300 gramów
  • masło - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • liść sałaty do podania - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, szpinak umyj. Na dużej patelni podsmaż pieczarki z odrobiną soli aż wyparuje cała zawarta w nich woda.
  2. Następnie dodaj szpinak, lekko wymieszaj i przełóż całość do kielicha miksera.
  3. Ugotuj jajka na twardo (10 minut od zagotowania), następnie wystudź je w zimnej wodzie.
  4. Ugotowane przekrój ostrym nożem, dość energicznie na pół. Wyjmij ostrożnie białko oraz żółtko tak aby zachować połówki skorupek. Jajka dodaj do szpinaku.
  5. Dopraw cebulą oraz przyprawami Knorr, dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość zmiksuj na gładką masę. Gotowy farsz nakładaj do pustych jajecznych skorupek.
  6. Teraz posyp jaja sporą ilością bułki tartej, lekko przyklep aby się przykleiła i smaż płaską stroną na patelni z olejem i masłem. Usmażone podawaj na liści sałaty i posyp dodatkowo natką pietruszki.