Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO

10


Łatwe


25 min.


4 os.

Składniki
jaja z wolnego wybiegu6 sztuk
suszona cebula2 łyżki
pieczarki200 gramów
olej do smażenia1 łyżka
czarny pieprz mielony0.5 łyżeczek
gałka muszkatołowa0.5 łyżeczek
szpinak świeży80 gramów
bułka tarta300 gramów
masło2 łyżki
natka pietruszki1 pęczek
liść sałaty do podania1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, szpinak umyj. Na dużej patelni podsmaż pieczarki z odrobiną soli aż wyparuje cała zawarta w nich woda.
Krok 2
Następnie dodaj szpinak, lekko wymieszaj i przełóż całość do kielicha miksera.
Krok 3
Ugotuj jajka na twardo (10 minut od zagotowania), następnie wystudź je w zimnej wodzie.
Krok 4
Ugotowane przekrój ostrym nożem, dość energicznie na pół. Wyjmij ostrożnie białko oraz żółtko tak aby zachować połówki skorupek. Jajka dodaj do szpinaku.
Krok 5
Dopraw cebulą oraz przyprawami Knorr, dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość zmiksuj na gładką masę. Gotowy farsz nakładaj do pustych jajecznych skorupek.
Krok 6
Teraz posyp jaja sporą ilością bułki tartej, lekko przyklep aby się przykleiła i smaż płaską stroną na patelni z olejem i masłem. Usmażone podawaj na liści sałaty i posyp dodatkowo natką pietruszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl