Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO

8


Łatwe


25 min.


4 os.

Składniki
jaja z wolnego wybiegu6 sztuk
Cebula z USA Knorr2 łyżki
pieczarki200 gramów
olej do smażenia1 łyżka
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr0.5 łyżeczek
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr0.5 łyżeczek
szpinak świeży80 gramów
bułka tarta300 gramów
masło2 łyżki
natka pietruszki1 pęczek
liść sałaty do podania1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, szpinak umyj. Na dużej patelni podsmaż pieczarki z odrobiną soli aż wyparuje cała zawarta w nich woda.
Krok 2
Następnie dodaj szpinak, lekko wymieszaj i przełóż całość do kielicha miksera.
Krok 3
Ugotuj jajka na twardo (10 minut od zagotowania), następnie wystudź je w zimnej wodzie.
Krok 4
Ugotowane przekrój ostrym nożem, dość energicznie na pół. Wyjmij ostrożnie białko oraz żółtko tak aby zachować połówki skorupek. Jajka dodaj do szpinaku.
Krok 5
Dopraw cebulą oraz przyprawami Knorr, dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość zmiksuj na gładką masę. Gotowy farsz nakładaj do pustych jajecznych skorupek.
Krok 6
Teraz posyp jaja sporą ilością bułki tartej, lekko przyklep aby się przykleiła i smaż płaską stroną na patelni z olejem i masłem. Usmażone podawaj na liści sałaty i posyp dodatkowo natką pietruszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl