Jajka flamenco
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jajka - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • mała cebula - 1 sztuka
  • Ugotowane szparagi (możesz użyć mrożonych) - 6 sztuk
  • Mała puszka fasolki czerwonej - 1 sztuka
  • mała puszka kukurydzy - 1 sztuka
  • przecier pomidorowy - 0.5 szklanek
  • szynka serrano - 2 plastry
  • Pikantna kiełbasa chorizo pokrojona w kosteczkę - 150 gramów
  • oliwa z oliwek - 20 mililitrów
  • ostra papryka w proszku - 0.25 łyżeczek
  • Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.
  2. Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.
  3. Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.
  4. W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.
  5. Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.
  6. Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.