Jajka na pomidorach i papryce

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
dojrzały pomidor1 sztuka
jajka2 sztuki
papryka czerwona1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
mała cebula1 sztuka
szynka2 plastry
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułkę i pokroić w kostkę.
Krok 2
Na patelni (około 20 cm średnicy) zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pokrojony w plasterki czosnek i ewentualnie szynkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwilę podsmażyć. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 3
Na środku patelni zrobić wgłębienie, wbić dwa jajka. Całość posypać świeżo zerwaną bazylią. Patelnię przykryć pokrywką (można zastąpić dużym talerzem) gotować przez około 3-4 min. Podawać ze świeżym pieczywem lub bez.
Autor: cooklifePrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl