Jajka na pomidorach i papryce
  • 15 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • dojrzały pomidor - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • mała cebula - 1 sztuka
  • szynka - 2 plastry
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułkę i pokroić w kostkę.
  2. Na patelni (około 20 cm średnicy) zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pokrojony w plasterki czosnek i ewentualnie szynkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwilę podsmażyć. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Na środku patelni zrobić wgłębienie, wbić dwa jajka. Całość posypać świeżo zerwaną bazylią. Patelnię przykryć pokrywką (można zastąpić dużym talerzem) gotować przez około 3-4 min. Podawać ze świeżym pieczywem lub bez.