Jajka po florentyńsku
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kajzerka - 2 sztuki
  • młody szpinak - 150 gramów
  • Majonez Hellmann's Babuni - 2 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • skórka z cytryny - 1 sztuka
  • szczypior - 1 łyżka
  • woda - 250 mililitrów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • biały ocet winny - 2 łyżki
  • Rama Classic

Sposób przygotowania:

  1. Do przygotowania sosu wymieszaj majonez Hellmann's wraz z otartą skórką z cytryny, dodaj szczypior i 10 ml wody. Sos podgrzej łagodnie, ok. 3 minut, mieszaj cały czas do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstaw na bok trzymając sos w cieple.
  2. Zagotuj wodę w dużej patelni. Dodaj kostkę Knorr, mieszaj do momentu rozpuszczenia. Następnie dodaj szpinak i gotuj 2 minuty. Szpinak odcedź i pozostaw również w cieple.
  3. Do niedużego rondla wlej wodę i zagotuj, dodaj ocet. Zmniejsz ogień, wodę zamieszaj łyżką aby powstał “wir” a następnie wbijaj po jednym jajku. Gotuj je 3-5 minut, następnie wyjmij jajka ostrożnie łyżką cedzakową.
  4. Połówki bułki posmaruj Ramą, nałóż na obie połówki zblanszowany szpinak, połóż ugotowane jajka a następnie polej przygotowanym wcześniej sosem holenderskim. Wierzch oprósz świeżo zmielonym pieprzem i podawaj.