Jajka po florentyńsku

18


Łatwe


15 min.


2 os.

Składniki
kajzerka2 sztuki
młody szpinak 150 gramów
Majonez Hellmann's Babuni2 łyżki
jajko2 sztuki
skórka z cytryny1 sztuka
szczypior1 łyżka
woda250 mililitrów
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
biały ocet winny2 łyżki
Rama Classic
Przygotowanie
Krok 1
Do przygotowania sosu wymieszaj majonez Hellmann's wraz z otartą skórką z cytryny, dodaj szczypior i 10 ml wody. Sos podgrzej łagodnie, ok. 3 minut, mieszaj cały czas do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstaw na bok trzymając sos w cieple.
Krok 2
Zagotuj wodę w dużej patelni. Dodaj kostkę Knorr, mieszaj do momentu rozpuszczenia. Następnie dodaj szpinak i gotuj 2 minuty. Szpinak odcedź i pozostaw również w cieple.
Krok 3
Do niedużego rondla wlej wodę i zagotuj, dodaj ocet. Zmniejsz ogień, wodę zamieszaj łyżką aby powstał “wir” a następnie wbijaj po jednym jajku. Gotuj je 3-5 minut, następnie wyjmij jajka ostrożnie łyżką cedzakową.
Krok 4
Połówki bułki posmaruj Ramą, nałóż na obie połówki zblanszowany szpinak, połóż ugotowane jajka a następnie polej przygotowanym wcześniej sosem holenderskim. Wierzch oprósz świeżo zmielonym pieprzem i podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl