Jajka sadzone na warzywach
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jajka - 4 sztuki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • cebula dymka bez szczypioru - 1 sztuka
  • oregano - 1 szczypta
  • bazylia - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • oliwa - 1 łyżka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę myjemy i siekamy drobno. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne a miąższ kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy niezbyt mocno oliwę. Wrzucamy cebulę, pomidora i paprykę dodając przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylie i czosnek. Podsmażamy chwilę aż warzywa lekko zmiękną i odparują z soku.
  3. Każde jajko wybijamy najpierw na talerzyk sprawdzając jego świeżość a następnie wlewamy na patelnię. Patelnie przykrywamy przykrywka i smażymy na wolnym ogniu aż jajka się zetną.