Jajka w kubkach
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • jaja - 6 sztuk
  • młody szpinak - 50 gramów
  • cebula dymka - 1 sztuka
  • Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr - 2 łyżki
  • ser gouda - 30 gramów
  • szynka - 6 plastrów
  • rukiew wodna - 50 gramów
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyj, osusz i porwij na mniejsze listki. Cebulę dymkę pokrój na plasterki. Ser zetrzyj.
  2. Wymieszaj szpinak, dymkę, starty ser z przyprawą Knorr.
  3. Foremki do wypiekania mufinków lub kubeczki nasmaruj lekko olejem i wyłóż każdy plasterkiem szynki.
  4. Włóż do środka mieszankę z szpinakiem i wbij jedno jajko. W ten sposób przygotuj 6 foremek. Zapiekaj w 200 stopniach przez ok 15 minut. Podawaj udekorowane listkami rukwi wodnej.