Jajka w pikantnej marynacie
  • 15 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • jajka - 12 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • sól - 3 łyżki
  • listki laurowe - 3 sztuki
  • ziarenka pieprzu - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać,pokroić w plasterki.
  2. Do garnka wlać 5 szklanek wody,dodać sól,listki laurowe,ziarenka pieprzu,gorczyce i cebulę,zagotować,włożyć jajka i gotować 12 minut.
  3. Jajka wyjąć z wywaru,zalać zimną wodą,nadtłuc skorupki,tak żeby popękały.
  4. Wywar ostudzić.
  5. Jajka przełożyć do dużego słija,zalać wywarem,pozostawić w chłodnym miejscu 2-3 dni.
  6. Podawać z chrzanem.