Jajka zapiekane w muffinkach
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka parmeńska lub inna dojrzewająca - 8 plastrów
  • jajka - 8 sztuk
  • pomidory - 2 sztuki
  • bazylia - 1 pęczek
  • mozarella w kulkach - 2 sztuki
  • śmietana - 2 łyżki
  • Majonez Hellmann's Babuni - 2 łyżki
  • starty parmezan - 4 łyżki
  • bułka tarta typu panko - 2 łyżki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Foremki do mufinek nasmaruj margaryną. Wyłóż plastrami szynki parmeńskiej tak, aby krawędzie szynki wystawały ponad foremkę.
  2. Pomidora i mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na dnie naczynka
  3. Drobniutko pokrój bazylię. Wybij 4 jajka i dokładnie je wymieszaj, połącz z bazylią.
  4. Masę wlej do foremek z szynka i pomidorami, na wierzch wbij po jednym jajku.
  5. Śmietanę, majonez i bułkę panko pomieszaj razem ze sobą. Powstałą panierę nałóż delikatnie na wierzch jaj. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 15 minut. Posyp na koniec parmezanem.