Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • świeży łosoś - 100 gramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • seler naciowy - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • otarta skórka z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Rybę pokrój w kostkę 1x1 cm, dodaj oliwę oraz skórkę z cytryny i wymieszaj – odstaw na bok.
  2. Cukinię umyj, a następnie ukrój 4-6 cienkich plastrów wzdłuż warzywa. Rozdrobnij pozostałe warzywa – selera obierz z włókien, a następnie wszystkie warzywa pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak łosoś.
  3. Spaghetti Bolognese Knorr wsyp go rondla, wlej 500 ml wody zagotuj mieszając. Dodaj warzywa i podgrzewaj chwilę. Zdejmij z ognia, następnie dodaj pokrojoną rybę i wymieszaj.
  4. Przygotuj jednoporcjowe miseczki do zapiekania – ułóż je na blasze do pieczenia, każdą z nich natłuść oliwą a boki wyłóż plastrem cukinii. Przygotowane Ragout nałóż do naczynek.
  5. Do każdej miseczki wbij 1 jajko. Blachę wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj przez 12-15 minut. Gotowe zapiekanki podawaj posypane np. szczypiorem, czy też listkami bazylii lub tymianku.