Jajko zapiekane w pomidorze, sałatka ze szpinaku i gruszki, chleb słonecznikowy

2


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
małe jajko1 sztuka
pomidor1 sztuka
świeża bazylia4 listków
szczypiorek1 łyżeczka
gruszka0.5 sztuk
szpinak baby 1 garść
orzechy włoskie3 sztuki
oliwa z oliwek1 łyżeczka
krem z octu balsamicznego0.5 łyżeczek
cienka kromka chleba żytniego razowego2 sztuki
Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D2 łyżeczki
mielona papryka1 szczypta
mielony pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Pomidora umyj i odkrój czubek z ogonkiem, wydrąż środek i posyp posiekaną bazylią. Rozbite jajko umieść w pomidorze, posyp papryką mieloną i świeżo mielonym pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180◦C przez 15-20 minut.
Krok 2
Przygotuj sałatkę: szpinak umyj i osusz. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę, orzechy posiekaj. Wszystkie składniki sałatki połóż na talerzyku, skrop oliwą z oliwek i kremem z octu balsamicznego.
Krok 3
Upieczonego pomidora z jajkiem posyp szczypiorkiem i podawaj z pieczywem posmarowanym Florą ProActiv.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl