Jajko zapiekane w pomidorze, sałatka ze szpinaku i gruszki, chleb słonecznikowy
  • 30 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • małe jajko - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • świeża bazylia - 4 listków
  • szczypiorek - 1 łyżeczka
  • gruszka - 0.5 sztuk
  • szpinak baby - 1 garść
  • orzechy włoskie - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • krem z octu balsamicznego - 0.5 łyżeczek
  • cienka kromka chleba żytniego razowego - 2 sztuki
  • Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D - 2 łyżeczki
  • mielona papryka - 1 szczypta
  • mielony pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora umyj i odkrój czubek z ogonkiem, wydrąż środek i posyp posiekaną bazylią. Rozbite jajko umieść w pomidorze, posyp papryką mieloną i świeżo mielonym pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180◦C przez 15-20 minut.
  2. Przygotuj sałatkę: szpinak umyj i osusz. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę, orzechy posiekaj. Wszystkie składniki sałatki połóż na talerzyku, skrop oliwą z oliwek i kremem z octu balsamicznego.
  3. Upieczonego pomidora z jajkiem posyp szczypiorkiem i podawaj z pieczywem posmarowanym Florą ProActiv.