Jama gór Karpat :)
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 opakowania
  • mąka - 2 szklanki
  • jajko - 8 sztuk
  • woda - 2 szklanki
  • krem karpatka - 2 opakowania
  • mleko - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuścić w garnku, dolać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka.
  2. Gotową masę podzielić na 2 części.
  3. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować Kasią i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta).
  4. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25-30 minut. Najlepiej, by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
  5. Krem rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać do niego krem w mleku. Ostudzić.
  6. Kasię zmiksować, dodać ugotowany krem do uzyskania jednolitej masy.
  7. Krem wylać na jeden płat ciasta, przykryć drugim.
  8. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.