Jama gór Karpat :)

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia2 opakowania
mąka2 szklanki
jajko8 sztuk
woda2 szklanki
krem karpatka2 opakowania
mleko1 litr
Przygotowanie
Krok 1
Kasię rozpuścić w garnku, dolać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka.
Krok 2
Gotową masę podzielić na 2 części.
Krok 3
Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować Kasią i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta).
Krok 4
Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25-30 minut. Najlepiej, by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Krok 5
Krem rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać do niego krem w mleku. Ostudzić.
Krok 6
Kasię zmiksować, dodać ugotowany krem do uzyskania jednolitej masy.
Krok 7
Krem wylać na jeden płat ciasta, przykryć drugim.
Krok 8
Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl