Japoniec
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 250 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa makowa
  • masa makowa - 400 gramów
  • cukier - 375 gramów
  • jajko - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • jabłko - 600 gramów
  • kasza manna - 8 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • orzechy lub migdały - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski miksera i wymieszaj. Następnie zagnieć ciasto.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i posyp bułką tartą. Następnie wyłóż ją przygotowanym ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 10 minut.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste odciśnij je lekko na sicie.
  4. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku. Jaja ubij z cukrem na puch.
  5. Do masy jajecznej dodaj masę makowa, jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i orzechy, wymieszaj. Na koniec wlej, ciągle mieszając łyżką, rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia.
  6. Masę przełóż na lekko podpieczony spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 45 minut.