Przygotowanie |
Krok 1 |
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie miksując dalej dodawaj partiami cukier, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. |
Krok 2 |
W misce nad kąpielą wodną podgrzej razem mleko, masło i serek. Połącz mieszając i odstaw do wystygnięcia. Otrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok. |
Krok 3 |
Do wystudzonej masy dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sok i skórką z limonki i wymieszaj. |
Krok 4 |
Gdy ciasto będzie jednolite, partiami dodawaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. |
Krok 5 |
Formę wyłożoną pergaminem owiń szczelnie folią aluminiową i wylej w nią gotowe ciasto. |
Krok 6 |
Tortownicę z ciastem wstaw do głębszej blachy, do której wlej wrzącą wodę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez ok. 15 min. Po tym czasie obniż temperaturę do 140 st. C i piecz jeszcze przez 30 min. Ciasto po upieczeniu studź w zamkniętym piekarniku przez kolejne 30 minut. |