Japoński sernik
  • 50 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 150 °C

Składniki:

    masa serowa:
  • jajka (L) - 6 sztuk
  • cukier puder - 100 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • twaróg sernikowy - 300 gramów
  • śmietanka 30% - 100 mililitrów
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana - 100 gramów
  • dodatkowo:
  • mandarynki - 3 sztuki
  • cukier - 150 gramów
  • woda - 50 mililitrów
  • cukier puder do oprószenia - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańczę umyj, zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Żółtka oddziel od białek.
  2. W rondelku rozpuść Kasię dodaj śmietankę i serek, wymieszaj rózgą, a następnie wystudź. W tym czasie tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż w środku papierem do pieczenia, z zewnątrz zabezpiecz podwójną folią aluminiową by nie przepuszczała wody.
  3. Do przestudzonej masy serowej dodaj żółtka, cukier puder, przesianą mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj.
  4. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Do masy serowej dodawaj partiami ubite białka i delikatnie mieszaj, by masa nie straciła puszystości.
  5. Do przygotowanej tortownicy przelej masę serową. Tortownicę umieść w większym naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Do naczynia żaroodpornego wlej 2 szklanki wrzątku, żeby tortownica znajdowała się w kąpieli wodnej. Całość wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz 20 minut. Następnie obniż temperaturę do 150 st.C i piecz jeszcze 30 minut.  Wystudź w uchylonym piekarniku.
  6. Mandarynki umyj i pokrój na półcentymetrowe plasterki. Z wody i cukru ugotuj syrop. Gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki wrzucaj partiami plasterki mandarynki i gotuj na maleńkim ogniu około minuty, co chwilę obracając. Osusz na metalowej kratce. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem i udekoruj mandarynkami z syropu.