Japoński sernik

161


Średnie


30 min.


10 os.

Składniki
jajka6 sztuk
serek śmietankowy200 gramów
masło60 gramów
mleko100 mililitrów
cukier190 gramów
mąka pszenna90 gramów
mąka ziemniaczana1 łyżka
limonka1 sztuka
sól1 szczypta
cukier puder do podsypania20 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie miksując dalej dodawaj partiami cukier, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy.
Krok 2
W misce nad kąpielą wodną podgrzej razem mleko, masło i serek. Połącz mieszając i odstaw do wystygnięcia. Otrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok.
Krok 3
Do wystudzonej masy dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sok i skórką z limonki i wymieszaj.
Krok 4
Gdy ciasto będzie jednolite, partiami dodawaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Krok 5
Formę wyłożoną pergaminem owiń szczelnie folią aluminiową i wylej w nią gotowe ciasto.
Krok 6
Tortownicę z ciastem wstaw do głębszej blachy, do której wlej wrzącą wodę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez ok. 15 min. Po tym czasie obniż temperaturę do 140 st. C i piecz jeszcze przez 30 min. Ciasto po upieczeniu studź w zamkniętym piekarniku przez kolejne 30 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl