Jarmuż zasmażany z jajkiem

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • jajka - 5 sztuk
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • bulion - 0.25 szklanek
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • jarmuż - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Umyty jarmuż wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj około 15 minut.
  2. Osącz, usuń twarde nerwy, liście drobno posiekaj.
  3. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle*.
  4. Dodaj jarmuż, skrop bulionem i duś kilka minut pod przykryciem.
  5. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszaj i duś około 5 minut.
  6. Czosnek zmiażdż i wymieszaj ze śmietaną oraz mąką. Wlej do jarmużu i mieszając podgrzej.
  7. Jajka ugotuj na twardo, obierz, polej jarmużem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.