Jarmuż zasmażany z jajkiem

0


Średnie


45 min.


5 os.

Składniki
cebula1 sztuka
pieprz1 szczypta
śmietana0.5 szklanek
sól1 szczypta
jajka5 sztuk
mąka1 łyżka
masło2 łyżki
bulion0.25 szklanek
czosnek ząbki 3 sztuki
sok z cytryny1 łyżeczka
jarmuż 1 kilogram
Przygotowanie
Krok 1
Umyty jarmuż wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj około 15 minut.
Krok 2
Osącz, usuń twarde nerwy, liście drobno posiekaj.
Krok 3
Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle*.
Krok 4
Dodaj jarmuż, skrop bulionem i duś kilka minut pod przykryciem.
Krok 5
Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszaj i duś około 5 minut.
Krok 6
Czosnek zmiażdż i wymieszaj ze śmietaną oraz mąką. Wlej do jarmużu i mieszając podgrzej.
Krok 7
Jajka ugotuj na twardo, obierz, polej jarmużem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl