Jarzębinowa Dama z jaśminem

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • maggi - 1 szczypta
  • kurkuma - 1 szczypta
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • opakowanie mrożonek - 1 sztuka
  • śmietanka 18% - 250 mililitrów
  • jarzębina - 1 sztuka
  • woreczek jaśminowego ryżu - 3 sztuki
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi pokrój wzdłuż na 1 centymetrową szerokość. Jarzębinę wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy i świeżo zmielonym pieprzem. Każdy pasek zamocz w jarzębinie i skręć, po czym ułóż świderki na blasze, na papierze do pieczenia.
  2. Rozgrzej piec do 180 stopni i wstaw piersi na 15 minut. Po 15 minutach włącz grill i grilluj piersi kolejne 10 minut.
  3. Na gorącą oliwę wrzuć ryż i podsmaż aż stanie się jakby przeźroczysty. Dolej około pół szklanki wody i dodaj pieprz, trochę vegety i maggi oraz pół łyżeczki kurkumy.
  4. Po wchłonięciu wody dolej kolejne pół szklanki i powtarzaj tę czynność przez około 10-12 minut. Po 12 minutach wlej śmietankę i poczekaj aż zacznie się redukować i wówczas na ostatnią minutę, dwie wrzuć mrożone warzywa.