Jarzębinowa Dama z jaśminem

0


Średnie


90 min.


3 os.

Składniki
pierś z kurczaka 2 sztuki
pieprz1 szczypta
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 szczypta
oliwa2 łyżki
kurkuma1 szczypta
śmietanka 18%250 mililitrów
maggi1 szczypta
woreczek jaśminowego ryżu 3 sztuki
jarzębina1 sztuka
opakowanie mrożonek 1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Piersi pokrój wzdłuż na 1 centymetrową szerokość. Jarzębinę wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy i świeżo zmielonym pieprzem. Każdy pasek zamocz w jarzębinie i skręć, po czym ułóż świderki na blasze, na papierze do pieczenia.
Krok 2
Rozgrzej piec do 180 stopni i wstaw piersi na 15 minut. Po 15 minutach włącz grill i grilluj piersi kolejne 10 minut.
Krok 3
Na gorącą oliwę wrzuć ryż i podsmaż aż stanie się jakby przeźroczysty. Dolej około pół szklanki wody i dodaj pieprz, trochę vegety i maggi oraz pół łyżeczki kurkumy.
Krok 4
Po wchłonięciu wody dolej kolejne pół szklanki i powtarzaj tę czynność przez około 10-12 minut. Po 12 minutach wlej śmietankę i poczekaj aż zacznie się redukować i wówczas na ostatnią minutę, dwie wrzuć mrożone warzywa.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl