Jaskółcze gniazdo
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mięso mielone - 50 dekagramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • jajka ugotowane na twardo - 4 sztuki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • czerstwa kajzerka - 1 sztuka
  • surowe jajko - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • woda-wrzątek - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 1 szklance wrzątku i namocz w nim kajzerkę.
  2. Posiekaj drobno cebulę.
  3. Włóż mięso do miski, wbij 1 jajko. Dodaj odciśniętą kajzerkę i posiekaną cebulę. Dopraw rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę.
  4. Obklej jajka na twardo mięsem, formując kule.
  5. Następnie obtocz kule w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  6. Smaż w głębokim oleju 10–15 minut, po czym osącz z nadmiaru tłuszczu.