Jednogarnkowe mięsiwa z warzywami i śliwkami
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • łopatka wieprzowa - 60 dekagramów
  • boczek surowy - 30 dekagramów
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuki
  • ziemniaki - 50 dekagramów
  • cukinia - 30 dekagramów
  • śliwki węgierki - 10 sztuk
  • żółte śliwki - 8 sztuk
  • suszone śliwki bez pestek - 30 sztuk
  • dojrzały pomidor - 3 sztuki
  • papryczki chili jalapeno - 1 sztuka
  • 2 liście laurowe - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 8 sztuk
  • olej rzepakowy - 1 sztuka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Boczek, łopatkę i pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę. 6-7 łyżek oleju mieszamy z 2 łyżkami przyprawy do mięs. Zalewamy pokrojoną łopatkę i dokładnie mieszamy.
  2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek do czasu, aż wytopi się z niego spora ilość tłuszczu. Dodajemy łopatkę i smażymy razem 10 minut, po czym dorzucamy pierś z kurczaka i smażymy do czasu aż się zarumieni.
  3. Wlewamy 0,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut.
  4. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w większą kostkę. Marchewkę tniemy w grubsze plasterki. Pomidory parzymy wrzątkiem i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 15 minut.
  5. Cukinię płuczemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miękki miąższ i kroimy w paseczki. Dodajemy do pozostałych składników wraz z dokładnie umytymi, pozbawionymi pestek i pokrojonymi w cienkie plasterki śliwkami żółtymi i węgierkami, a także suszonymi śliwkami.
  6. Dusimy jeszcze 10-15 minut. Wsypujemy chili jalapeno, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.