Zapiekanki z makaronem i pieczarkami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron muszelki ugotowany - 200 gramów
  • pieczarki - 10 sztuk
  • boczek wędzony - 5 plastrów
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 150 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana 36% - 100 mililitrów
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • starty ser cheddar - 3 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę. Dodaj pokrojone w ósemki pieczarki i smaż chwilę razem.
  2. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną i wlej na patelnię z grzybami. Zagotuj.
  3. Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i zestaw z ognia. Całość przestudź lekko, a następnie wymieszaj z serem.
  4. Foremki natłuść i napełnij makaronem. Z ciasta wytnij krążki o średnicy foremek.
  5. Krążki z ciasta nałóż na każdą z porcji i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wszystkie foremki ustaw na blasze, a następnie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 20 minut.