Jehudiel – żurek z ziemniakami
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • śmietana - 1 szklanka
  • mąka - 1 łyżka
  • olej sojowy lub słonecznikowy - 2 łyżki
  • suszone grzyby - 10 gramów
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • kefir - 500 mililitrów
  • żur kiszony - 1 szklanka
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz grzyby, namocz i ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paski.
  2. Seler i pietruszkę ugotuj na wywarze z wody i kostki Knorr. Zmiksuj blenderem.
  3. Dodaj kefir i grzyby. Rozetrzyj czosnek z solą i dodaj do zupy razem z żurem.
  4. Olej rozetrzyj z mąką, rozprowadź śmietaną. Dodaj do żurku, zagotuj. Dopraw do smaku.