| |||||||||
| Składniki | ||
| Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka | |
| ząbek czosnku | 1 sztuka | |
| śmietana | 1 szklanka | |
| mąka | 1 łyżka | |
| olej sojowy lub słonecznikowy | 2 łyżki | |
| suszone grzyby | 10 gramów | |
| pietruszka | 1 sztuka | |
| seler | 1 sztuka | |
| kefir | 500 mililitrów | |
| żur kiszony | 1 szklanka | |
| woda | 1 litr |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Opłucz grzyby, namocz i ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paski. |
| Krok 2 |
| Seler i pietruszkę ugotuj na wywarze z wody i kostki Knorr. Zmiksuj blenderem. |
| Krok 3 |
| Dodaj kefir i grzyby. Rozetrzyj czosnek z solą i dodaj do zupy razem z żurem. |
| Krok 4 |
| Olej rozetrzyj z mąką, rozprowadź śmietaną. Dodaj do żurku, zagotuj. Dopraw do smaku. |
| Autor: przepisy.pl |