Jehudiel – żurek z ziemniakami

7


Średnie


45 min.


6 os.

Składniki
Bulion na włoszczyźnie Knorr1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
śmietana1 szklanka
mąka1 łyżka
olej sojowy lub słonecznikowy2 łyżki
suszone grzyby10 gramów
pietruszka1 sztuka
seler1 sztuka
kefir500 mililitrów
żur kiszony1 szklanka
woda1 litr
Przygotowanie
Krok 1
Opłucz grzyby, namocz i ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paski.
Krok 2
Seler i pietruszkę ugotuj na wywarze z wody i kostki Knorr. Zmiksuj blenderem.
Krok 3
Dodaj kefir i grzyby. Rozetrzyj czosnek z solą i dodaj do zupy razem z żurem.
Krok 4
Olej rozetrzyj z mąką, rozprowadź śmietaną. Dodaj do żurku, zagotuj. Dopraw do smaku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl