Jesienna zupa fasolowa
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • fasola jaś - 2 szklanki
  • marchewka - 1 sztuka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy 30% - 1 opakowanie
  • kiełbasa - 1 kilogram
  • masło - 1 łyżeczka
  • koperek - 1 pęczek
  • czosnek - 2 sztuki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • przyprawa do dań z fasoli - 1 łyżka
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę typu Jaś moczymy przez noc. Następnie płuczemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego.Gdy fasola jest prawie miękka dodajemy starta na tarce marchewkę i przecier pomidorowy .Zagotowujemy.
  2. Dodajemy bulion drobiowy knorr ,majeranek przyprawę do dań z fasoli ,doprawiamy pieprzem . Dodajemy cukier do smaku.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek. Kiełbasę kroimy podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy . Zagotowujemy .Lekko zaciągamy mąką . Dodajemy posiekany koperek