Jesienna zupa krem z dyni
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia np. Hokkaido - 1 kilogram
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • kawałek świeżego imbiru, ok. 5 cm
  • brązowy cukier - 1 łyżka
  • pestki z dyni - 50 gramów
  • olej rzepakowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój dynię na kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Przesmaż cebulę i czosnek na oleju.
  2. Dodaj dynię, imbir i cukier. Smaż przez 5 min razem. Dodaj 1 l wody i kostki bulionowe Knorr. Całość gotuj do miękkości, ok. 10 min.
  3. Zmiksuj zupę na gładko. Dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zagotuj. Podawaj z pestkami dyni.