Jesienna zupa z cykorii z orzechami i gorgonzolą

Składniki:

  • cykoria - 4 sztuki
  • Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • ser gorgonzola - 150 gramów
  • śmietana 36% - 3 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • sok z cyrtyny
  • orzechy włoskie - 200 gramów
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Cykorie pokrój z góry do dołu. Ostatni kawałek, ten na samym dole, jest gorzki - trzeba go wyrzucić. Gdybyś zaczął kroić od dołu, cała cykoria byłaby gorzka.
  2. Zagotuj litr wody, włóż kostki rosołowe, gotuj minutę. Wlej sok z cytryny, dodaj cykorie, wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu około 30 minut.
  3. W miseczce roztrzep śmietanę z żółtkami.
  4. Mąkę ziemniaczana wsyp do drugiej miseczki i rozprowadź ja 1-2 chochlami rosołu.
  5. Zupę zmiksuj, ponownie ustaw na dużym ogniu, kolejno dodawaj, stale mieszając: śmietanę z żółtkami, gorgonzolę pokrojoną w kostkę oraz mąkę ziemniaczaną. Przypraw gałką muszkatołową i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami.