Jesienny gulasz z soczewicy
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • strąk ostrej papryki chilli - 1 sztuka
  • mały por, tylko biała część - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • duży ziemniak - 1 sztuka
  • zielona soczewica - 250 gramów
  • Zioła prowansalskie Knorr - 1 łyżka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • pomidory - 600 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie, przełóż do garnka i zalej wodą. Następnie ugotuj do miękkości.
  2. Cebulę, pora, paprykę, marchew i ziemniaki pokrój w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm.
  3. W odpowiednim garnku, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i warzywa. Smaż, aż będą miękkie i lekko brązowe, dodaj do nich ziemniaki, podduś aż zmiękną. Dodaj wtedy pomidory pokrojone w kostkę i ugotowaną soczewicę. Dodaj kostkę rosołową, posiekane chili, zioła prowansalskie. Wszystko razem duś pod przykryciem około 15 minut.