Jesienny krem z dyni i ziemniaka
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia obrana i pokrojona w kostkę - 80 dekagramów
  • ziemniaki - 30 dekagramów
  • cebula - 1 sztuka
  • masło klarowane - 2 łyżki
  • śmietana 12% - 100 mililitrów
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • rukola - 5 dekagramów
  • placek tortilli - 1 sztuka
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią - 1 łyżka
  • imbir - 1 sztuka
  • papryczki chili jalapeno - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i dynię obieramy, płuczemy, kroimy w średnią kostkę. Rukolę miksujemy z ok. 50 ml oleju rzepakowego, doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
  2. Foremkami do ciastek wycinamy jeżyki z tortilli. Smażymy je na rumiano na rozgrzanym oleju. Odsączamy przy użyciu papierowych ręczników. Możemy doprawić ulubionymi ziołami.
  3. Na rozgrzanym maśle przesmażamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz ziemniaki. Po 3-4 minutach dodajemy dynię i kila razy mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Zalewamy 750 ml wywaru, przygotowanego z jednej kostki rosołowej. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Wlewamy śmietanę i miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem (czarnym i kolorowym), chili jalapeno i imbirem. Podgrzewamy na wolnym ogniu (gęste zupy kremy są kapryśne, więc musimy uważać, aby za bardzo nas nie popryskały- najlepiej więc gotować zupę pod przykryciem).
  5. Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Grillujemy z obu stron na rumiano. Posypujemy suszonymi pomidorami, a następnie kroimy w cienkie paski.
  6. Zupę nalewamy na talerze lub do miseczek. Ze zmiksowanej rukoli robimy na jej powierzchni kilka kleksów, po czym "rozmazujemy" je drewnianym patyczkiem. Układamy kilka paseczków piersi z kurczaka i po 1-2 jeżyki z tortilli.