Jesienny krem z dyni i ziemniaka

0


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
dynia obrana i pokrojona w kostkę80 dekagramów
ziemniaki30 dekagramów
cebula1 sztuka
masło klarowane2 łyżki
śmietana 12%100 mililitrów
pierś z kurczaka 1 sztuka
rukola5 dekagramów
placek tortilli1 sztuka
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią1 łyżka
imbir1 sztuka
papryczki chili jalapeno 1 sztuka
Rosół z kury Knorr1 sztuka
pieprz1 szczypta
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki i dynię obieramy, płuczemy, kroimy w średnią kostkę. Rukolę miksujemy z ok. 50 ml oleju rzepakowego, doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
Krok 2
Foremkami do ciastek wycinamy jeżyki z tortilli. Smażymy je na rumiano na rozgrzanym oleju. Odsączamy przy użyciu papierowych ręczników. Możemy doprawić ulubionymi ziołami.
Krok 3
Na rozgrzanym maśle przesmażamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz ziemniaki. Po 3-4 minutach dodajemy dynię i kila razy mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Zalewamy 750 ml wywaru, przygotowanego z jednej kostki rosołowej. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Krok 4
Wlewamy śmietanę i miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem (czarnym i kolorowym), chili jalapeno i imbirem. Podgrzewamy na wolnym ogniu (gęste zupy kremy są kapryśne, więc musimy uważać, aby za bardzo nas nie popryskały- najlepiej więc gotować zupę pod przykryciem).
Krok 5
Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Grillujemy z obu stron na rumiano. Posypujemy suszonymi pomidorami, a następnie kroimy w cienkie paski.
Krok 6
Zupę nalewamy na talerze lub do miseczek. Ze zmiksowanej rukoli robimy na jej powierzchni kilka kleksów, po czym "rozmazujemy" je drewnianym patyczkiem. Układamy kilka paseczków piersi z kurczaka i po 1-2 jeżyki z tortilli.
Autor: BernadettaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl