Jesienny torcik
  • 15 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • jabłko - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier puder - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • żółtko - 3 sztuki
  • galaretka pomarańczowa - 2 opakowania
  • herbatniki - 1 opakowanie
  • brzoskwinie lub winogrona - 1 unit
  • sok z cytryny - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki rozpuśćić w 3 szkl wody.
  2. Kasię ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi, dodać po jednym żółtku.
  3. Jabłka (najlepsza odmiana podobna do "Szarej Renety", twarde ,słodkie) dzielimy na ćwiartki i obieramy ze skórki.
  4. Ścieramy na tarce "na jarzynkę" i skrapiamy łyżką soku z cytryny.
  5. Jeśli jabłko puściło po starciu sok, można go odlać.
  6. Połączyć masę z jabłkami.
  7. Tortownicę o śr 23cm wyłożyć herbatnikami, nałożyć połowę masy jabłkowej , przykryć herbatnikami i wyłożyć drugą część masy.
  8. Poukładać owoce i zalać tężejącą galaretką.
  9. Wstawić do lodówki. Smacznego!