| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Herbatniki pokruszyć. Mąkę wymieszać z łyżką cukru i rozrobić częścią mleka. |
| Krok 2 |
| Resztę mleka i cukru zagotować i zagęścić rozrobioną mąką. Zawiesinę studzić mieszając, aby nie zrobiła się skórka. |
| Krok 3 |
| Miękką Kasię utrzeć na puszysty krem i dodawać po łyżce przestudzoną, ale nie zimną, zawiesinę. Dodać rum. Do gotowego kremu wrzucamy pokruszone herbatniki i mieszamy. |
| Krok 4 |
| Wykładamy na talerz i wstępnie formujemy kształt jeża. Odstawiamy na godzinę do lodówki i wtedy wygładzamy powierzchnię. |
| Krok 5 |
| Jeża obsypujemy ciemnym kakao. Aby pyszczek pozostał biały, wycinamy z papieru lub foli fragment, który nakładamy na pyszczek. Potem możemy przystąpić do obsypywania. Po obsypaniu całego jeża delikatnie ściągamy papier z nakrytego miejsca. |
| Krok 6 |
| Paluszki łamiemy na kawałki i wtykamy na całej powierzchni obsypanej kakao. Oczy i nos można zrobić z rodzynek, groszków lub owoców kandyzowanych. Jeż jest najlepszy jeśli przestoi ponad dobę, wtedy herbatniki dobrze przemiękną. |