Jeż
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C

Składniki:

  • herbatniki - 4 opakowania
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mleko - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • aromat rumowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • słone paluszki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokruszyć. Mąkę wymieszać z łyżką cukru i rozrobić częścią mleka.
  2. Resztę mleka i cukru zagotować i zagęścić rozrobioną mąką. Zawiesinę studzić mieszając, aby nie zrobiła się skórka.
  3. Miękką Kasię utrzeć na puszysty krem i dodawać po łyżce przestudzoną, ale nie zimną, zawiesinę. Dodać rum. Do gotowego kremu wrzucamy pokruszone herbatniki i mieszamy.
  4. Wykładamy na talerz i wstępnie formujemy kształt jeża. Odstawiamy na godzinę do lodówki i wtedy wygładzamy powierzchnię.
  5. Jeża obsypujemy ciemnym kakao. Aby pyszczek pozostał biały, wycinamy z papieru lub foli fragment, który nakładamy na pyszczek. Potem możemy przystąpić do obsypywania. Po obsypaniu całego jeża delikatnie ściągamy papier z nakrytego miejsca.
  6. Paluszki łamiemy na kawałki i wtykamy na całej powierzchni obsypanej kakao. Oczy i nos można zrobić z rodzynek, groszków lub owoców kandyzowanych. Jeż jest najlepszy jeśli przestoi ponad dobę, wtedy herbatniki dobrze przemiękną.