Jeż

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
herbatniki4 opakowania
cukier0.5 szklanek
mleko1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
aromat rumowy1 opakowanie
mąka pszenna1 łyżka
słone paluszki1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Herbatniki pokruszyć. Mąkę wymieszać z łyżką cukru i rozrobić częścią mleka.
Krok 2
Resztę mleka i cukru zagotować i zagęścić rozrobioną mąką. Zawiesinę studzić mieszając, aby nie zrobiła się skórka.
Krok 3
Miękką Kasię utrzeć na puszysty krem i dodawać po łyżce przestudzoną, ale nie zimną, zawiesinę. Dodać rum. Do gotowego kremu wrzucamy pokruszone herbatniki i mieszamy.
Krok 4
Wykładamy na talerz i wstępnie formujemy kształt jeża. Odstawiamy na godzinę do lodówki i wtedy wygładzamy powierzchnię.
Krok 5
Jeża obsypujemy ciemnym kakao. Aby pyszczek pozostał biały, wycinamy z papieru lub foli fragment, który nakładamy na pyszczek. Potem możemy przystąpić do obsypywania. Po obsypaniu całego jeża delikatnie ściągamy papier z nakrytego miejsca.
Krok 6
Paluszki łamiemy na kawałki i wtykamy na całej powierzchni obsypanej kakao. Oczy i nos można zrobić z rodzynek, groszków lub owoców kandyzowanych. Jeż jest najlepszy jeśli przestoi ponad dobę, wtedy herbatniki dobrze przemiękną.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl