języczki

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier puder - 1 szklanka
  • mąka - 5 łyżek
  • żółtko jajka - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • konfitura

Sposób przygotowania:

  1. Kasię zmiksować na pulchną masę, dodać całe jajko, żółtko, cukier puder i mąkę, dalej miksować, aż powstanie jednolite ciasto, dość luźne.
  2. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
  3. Za pomocą łyżeczki formować długie, płaskie paluszki, układać na blaszce wyłożonej pergaminem.
  4. Zachować spore odstępy.
  5. Piec do lekkiego zrumienienia brzegów, ok. 5-7 minut.
  6. Paluszki rozleją się w piecu na szersze znacznie placki.
  7. Czas pieczenia zależy od grubości nałożonego ciasta. Jeśli się zbytnio je wysuszy (i przypiecze), nie dadzą się zwinąć.
  8. Wyjmować po jednym, podważając je łopatką i póki gorące, zwijać w rożek.
  9. Kiedy rożki ostygną, włożyć w środek konfiturę.