Jeżynki pod bezową pierzynką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żółtka - 3 sztuki
  • zimna woda - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 1.5 szklanek
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżka
  • cukier - 4 łyżki
  • białko - 3 sztuki
  • cukier - 100 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jeżyny - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieść bardzo szybko kruche ciasto i włożyć je do lodówki na 0,5 godziny.
  2. Ciasto rozwałkować, włożyć do okrągłej formy (może być forma do tarty lub tortownica), nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  3. Zapiec 25 min. w temp. 200 st. C.
  4. Ugotować budyń, dodając Kasię i cukier. Budyń powinien mieć gęstą konsystencję.
  5. Gorący krem wylać na gorące kruche ciasto, następnie ułożyć jeżyny.
  6. W wysokim naczyniu ubić pianę z 3 białek, następnie porcjami dodawać cukier ciągle ubijając. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i raz jeszcze wszystko dobrze wymieszać.
  7. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na owoce.
  8. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika i zapiec 15 - 20 min. w temp. 200 st. C.