JEŻYNOWA FANTAZJA
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jeżyny - 350 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • mąka pszenna - 220 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • aromat cytrynowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kasię ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając.
  3. Następnie dodajemy aromat np. o zapachu cytrynowym.
  4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do Kasi utartej z cukrem i żółtkami.
  5. Mieszamy całość.
  6. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
  7. Połowę gotowego ciasta wykładamy do formy (długości około 20 cm).
  8. Na cieście układamy jeżyny i przykrywamy resztą ciasta.
  9. Można również wsypać jeżyny do ciasta, delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy.
  10. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  11. Po upieczeniu można ciasto polukrować.