Jogurtowa zupa z mnóstwem przypraw

Składniki:

  • cebula - 20 dekagramów
  • gęsta śmietana - 0.5 szklanek
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • mielone goździki - 0.5 łyżeczek
  • ziarna kuminu - 1 łyżeczka
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • imbir - 1 łyżeczka
  • szpinak - 50 dekagramów
  • mielony cynamon - 1 szczypta
  • zielona soczewica - 20 dekagramów
  • mielona kolendra - 1 łyżeczka
  • bulion warzywny - 500 mililitrów
  • mielona gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • mielony kardamon - 0.5 łyżeczek
  • ghee - 6 dekagramów
  • jogurt śmietankowy - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Ghee rozpuść w dużym rondlu. Cebulę i czosnek posiekaj i smaż przez 5 minut razem z kuminem, cynamonem, kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i kardamonem.
  2. Dodaj soczewicę i smaż kolejne 5 minut ciągle mieszając.
  3. Dolej ciepły bulion i gotuj przez minutę.
  4. Szpinak drobno pokrój i wrzuć do zupy.
  5. Śmietanę i jogurt zmiksuj w blenderze i dolej do zupy. Całość podgrzewaj jeszcze około minuty, ciągle dokładnie mieszając.
  6. Na koniec przypraw solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanym ryżem basmati lub z podpłomykami.