Jogurtowe ciasto z malinami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajka - 3 sztuki
  • jogurt naturalny - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • olej - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • maliny - 2 szklanki
  • cukier waniliowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Odmierzamy 2 łyżki mąki i obsypujemy nimi maliny.
  3. W oddzielnej miseczce miksujemy na jasną, puszystą masę jajka z cukrami.
  4. Następnie powoli dodajemy jogurt, olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
  5. Blaszkę do pieczenia (w oryginalnym przepisie 22 x 33 cm. u mnie tortownica o śr. 26 cm) smarujemy Kasią i wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną.
  6. Ciasto wylewamy do formy na wierzch, układamy maliny.
  7. Pieczemy w temp. 180 C przez 45-50 min. do suchego patyczka. Smacznego.