Jogurtowe muffinki w kropki
  • 20 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C
  • forma do muffinek

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • duże jajka - 2 sztuki
  • cukier - 100 gramów
  • jogurt brzoskwiniowy - 150 gramów
  • jagody lub borówki amerykańskie - 125 gramów
  • wierzch
  • jagody lub borówki amerykańskie - 200 gramów
  • cukier puder - 1 szklanka
  • białka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuszczamy i lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Owoce myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
  2. Jajka wybijamy do miseczki, ubijamy z cukrem na puch. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy.
  3. Do masy jajecznej dodajemy najpierw mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie rozpuszczoną Kasię.
  4. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy łyżką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
  5. Ciasto przekładamy do formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. (Opcja piekarnika góra-dół.)
  6. Cukier puder ucieramy, dodając po łyżeczce białko jajka, na bardzo gęsty, gładki lukier. Na wystudzonych muffinkach robimy kropki z lukru i wciskamy w lukier borówki.