Jogurtowe muffinki w kropki

29


Łatwe


20 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia80 gramów
mąka200 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
duże jajka2 sztuki
cukier100 gramów
jogurt brzoskwiniowy150 gramów
jagody lub borówki amerykańskie125 gramów
Wierzch:
jagody lub borówki amerykańskie200 gramów
cukier puder1 szklanka
białka1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Kasię rozpuszczamy i lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Owoce myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Krok 2
Jajka wybijamy do miseczki, ubijamy z cukrem na puch. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy.
Krok 3
Do masy jajecznej dodajemy najpierw mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie rozpuszczoną Kasię.
Krok 4
Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy łyżką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
Krok 5
Ciasto przekładamy do formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. (Opcja piekarnika góra-dół.)
Krok 6
Cukier puder ucieramy, dodając po łyżeczce białko jajka, na bardzo gęsty, gładki lukier. Na wystudzonych muffinkach robimy kropki z lukru i wciskamy w lukier borówki.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl