Jogurtowiec

3


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia5 gramów
herbatniki1 opakowanie
budyń śmietankowy3 opakowania
cukier waniliowy2 opakowania
jajko10 sztuk
olej1 szklanka
cukier2 szklanki
duży jogurt grecki4 opakowania
cukier puder8 łyżek
woda6 łyżek
Przygotowanie
Krok 1
Smaruję blaszkę Kasią i obkładam papierem do pieczenia.
Krok 2
Dolną część wykładam warstwą herbatników. Oddzielam białka od żółtek.
Krok 3
Żółtka ubijam mikserem na pianę, dodaję po kolei budynie i cukry waniliowe i ubijam, aby składniki się połączyły.
Krok 4
Następnie ubijam białka na sztywną pianę, po czym dodaję cukier.
Krok 5
Do ubitych białek dodaję po kolei żółtka wymieszane wcześniej z budyniami i cukrem waniliowym. Następnie jogurty i olej.
Krok 6
Wszystko mieszam do jednolitej konsystencji, wlewam na blaszkę, przykrywam papierem do pieczenia, aby góra się nie przypiekła i wkładam do piekarnika na 175 stopni.
Krok 7
Temperaturę po 40 minutach zmniejszam do około 130 stopni.
Krok 8
Po ostygnięciu rozrabiam lukier i wylewam na wierzch
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl