Jogurtowiec
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  •  °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 gramów
  • herbatniki - 1 opakowanie
  • budyń śmietankowy - 3 opakowania
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • jajko - 10 sztuk
  • olej - 1 szklanka
  • cukier - 2 szklanki
  • duży jogurt grecki - 4 opakowania
  • cukier puder - 8 łyżek
  • woda - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Smaruję blaszkę Kasią i obkładam papierem do pieczenia.
  2. Dolną część wykładam warstwą herbatników. Oddzielam białka od żółtek.
  3. Żółtka ubijam mikserem na pianę, dodaję po kolei budynie i cukry waniliowe i ubijam, aby składniki się połączyły.
  4. Następnie ubijam białka na sztywną pianę, po czym dodaję cukier.
  5. Do ubitych białek dodaję po kolei żółtka wymieszane wcześniej z budyniami i cukrem waniliowym. Następnie jogurty i olej.
  6. Wszystko mieszam do jednolitej konsystencji, wlewam na blaszkę, przykrywam papierem do pieczenia, aby góra się nie przypiekła i wkładam do piekarnika na 175 stopni.
  7. Temperaturę po 40 minutach zmniejszam do około 130 stopni.
  8. Po ostygnięciu rozrabiam lukier i wylewam na wierzch