Kabaczki a la gulasz, pieczywo
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kabaczki - 800 gramów
  • koncentrat pomidorowy - 60 gramów
  • olej rzepakowy - 1.5 łyżek
  • cebula - 4 sztuki
  • ostra papryka mielona - 1 szczypta
  • musztarda - 1 łyżka
  • bułka grahamka - 8 sztuk
  • Flora ProActiv - 8 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Kabaczki umyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w grubą kostkę. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową kabaczek i położyć na talerzu. Wywar z kabaczka pozostawić.
  2. Cebulę obrać z łupiny, pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, paprykę i rozprowadzić ¼ szklanki wywaru z kabaczka
  3. Do sosu włożyć ugotowane kabaczki i doprawić do smaku musztardą i pieprzem.
  4. Pieczywo posmaruj margaryną Flora ProActive i podawaj razem z gulaszem udekorowanym świeżymi ziołami.