Kabaczki z grzybami i kaszą

Składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • nadzienie
  • kasza jęczmienna - 150 gramów
  • grzyby - 350 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżka
  • śmietana 18% - 0.6 szklanek
  • koperek - 1 pęczek
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Obrany kabaczek pokrój 8 cm kawałki, łyżeczką wydrąż nasiona pozostawiając 0,5 cm dno i boki. Oprósz solą i pieprzem. Koperek posiekaj.
  2. Oczyszczone grzyby pokrój, obraną cebulę posiekaj. Duś na oleju.
  3. Ugotowaną kasze wymieszaj z grzybami i cebulą. Wbij jajko, przypraw i wymieszaj.
  4. Farszem napełnij kabaczki. Ułóż w rondlu, podlej niewielka ilością wody i duś pod przykryciem, aż zmiękną.
  5. Zalej śmietaną wymieszana z mąką i chwile duś. Wyłóż na talerze, udekoruj koperkiem.