Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • kacze udka - 4 sztuki
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • rozmaryn igiełki - 1 łyżeczka
  • pieprz mielony - 0.5 łyżeczek
  • sól - 1 łyżeczka
  • miód - 1 łyżeczka
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.
  2. Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.
  3. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.