Kaczka pieczona z jabłkami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kaczka cała - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • jabłka - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • świeży rozmaryn - 1 łyżeczka
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj i osusz. Stwórz pełną smaku marynatę rozcierając kostkę Knorr z oliwą. Przygotowaną aromatyczną pastą natrzyj całą kaczkę.
  2. Jabłka pokrój w cząstki i wymieszaj z rozmarynem oraz posiekanym czosnkiem. Środek kaczki napełnij częścią jabłek i zwiąż nicią, aby te pozostały w środku podczas pieczenia.
  3. Nafaszerowaną kaczkę ułóż w brytfance i obłóż pozostałymi jabłkami.
  4. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 2 godziny. Przed podaniem, kaczkę pozostaw na 15 minut aby mięso „odpoczęło”.