Kaczka pieczona z jabłkami

49


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
kaczka cała1 sztuka
Rosół z kury Knorr1 sztuka
jabłka4 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
świeży rozmaryn1 łyżeczka
olej3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Kaczkę umyj i osusz. Stwórz pełną smaku marynatę rozcierając kostkę Knorr z oliwą. Przygotowaną aromatyczną pastą natrzyj całą kaczkę.
Krok 2
Jabłka pokrój w cząstki i wymieszaj z rozmarynem oraz posiekanym czosnkiem. Środek kaczki napełnij częścią jabłek i zwiąż nicią, aby te pozostały w środku podczas pieczenia.
Krok 3
Nafaszerowaną kaczkę ułóż w brytfance i obłóż pozostałymi jabłkami.
Krok 4
Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 2 godziny. Przed podaniem, kaczkę pozostaw na 15 minut aby mięso „odpoczęło”.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl